dissabte, 29 de maig del 2010

Tema 5 - El Classicisme




El Classicisme és un dels pilars en què es recolza el Renaixement, amb un retorn cap a les formes clàssiques (Gregues i Romanes) en totes les arts.

Formes Instrumentasl:

- Concert: Obra extensa dividida en tres parts.

- Sonata: És escrita per un o més instruments.

- Música de cambra: El gran compositor dels famosos quartets i trios és Haydn.

- Sinfonia.

Les quatre formes segueixen la mateixa forma sonata:

- Exposició.

- Desenvolupament.

- Reexpocisió.

Exemple:






En el Classicisme detaquen tres grans compositors:

- Haydn:


Va ser un compositor austriac, nascut el 31 de Març de 1732, d'origen humil. Amb vuit anys va entrar a l'escola coral de la Catedral de San Esteban.
La sort de Haydn va camviar en 1761, any que va ser nomenat director musical adjunt del príncep Pál Antal Esterházy i en 1762 va ser nomenat mestre de capella.
A més de les sinfonies, òperes, operetes de titelles, misses, obres de cambra i música de dansa que el príncep li encarregava, també va fer que assagés i dirigís les seves pròpies obres.
Tambés va treballar com organista, violinista i violista.
Durant la dècada de 1780 la seva obra va començar a conèixer-se i la seva fama es va estendre considerablement. Haydn va abastar pràcticament tots eles gèneres: vocals, instrumentals, religiosos i seglars.





- Mozart:


Compositor austríac nascuat el 27 de gener de 1756. A la edat de sis anys Mozart ja era un intèrpret avançat d'instruments de tacla i un esficaç violinista. L'any 1762 el seu pare el va començar a portar de gira per les corts europees. Al 1769-71 van anar a Roma on el Papa el condecorà amb la distinció de Cavaller de l'Esperó d'Or.


L'any 1781, Mozart trenca les seves relacions laborals amb el príncep-arquebisbe de Salzburg i decideix traslladar-se definitivament a Viena. En aquesta època data la seva amistat amb F.J Haydn.


Mozart ha estat considerat el compositor més destacat de la história de la música occidental i la seva influència fou profundíssima, tant en el món germànic com en el llatí.


Pachelbel




- Beethoven:


Va néixer a Bonn el 16 de desembre de 1770. El seu pare li va iniciar en aquest art. Intentant emular a Mozart, el seu pare li va instruir musicalment d'una forma severa, el que va contribuir de forma notable al fracàs del jove Beethoven presentat com nen prodigi en actuacions públiques. En 1784 Maximilian Franz, príncep elector, ho va nomenar organista de la seva Capella. Beethoven va mantenir nombrosos contactes amb Haydn, qui va ser el seu mestre. Per fi en 1800 representà el seu primer concert, però posc després va començar a notar-se ell mateix el començament de la pèrdua d'audició. El compositor va començar a refugiar-se en si mateix. Beethoven anav empijorant de salut, i en els últims mesos de la seva vida, va compondre el que els estudiosos pensen que són les seves millors obre, els últims quartets de corda, innovadors en el seu temps.
Al seu enterrament van acudir 20.000 persones, tot hi que va arribar a ser un home molt odiat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada